Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Σε πόσες κατηγορίες χωρίζει η εκκλησία μας τους Αγίους της και γιατί;

Η Εκκλησία μας χωρίζει τους Αγίους της σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την ιδιότητα τους.

Οι κατηγορίες λοιπόν είναι οι εξής:

Προφήτες: Λέγονται όλοι εκείνοι, άνδρες και γυναίκες, που κατά την προ Χριστού περίοδο μέχρι και τον Ιωάννη τον βαπτιστή κήρυξαν στον Ιουδαϊκό λαό τον λόγο του Θεού και προφήτευσαν την έλευση του Μεσσία όπως ο προφήτης Μωϋσής, ο προφήτης Ηλίας, ο προφήτης Ησαΐας και άλλοι.

Προπάτορες: Λέγονται κυρίως οι πρόγονοι του Χριστού από του Αδάμ μέχρι και των άμεσων κατά σάρκα προγόνων Του και ευρύτερα, και όλοι οι άνδρες της Παλαιάς Διαθήκης που έζησαν πριν από τον Χριστό, οι «Δίκαιοι» όπως ο Ενώχ, ο Νώε, ο Έσδρας κ.λπ.

Απόστολοι: Λέγονται οι άμεσοι μαθητές του Χριστού, οι δώδεκα και οι εβδομήκοντα, όπως οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος, ο απόστολος Ανδρέας, ο απόστολος Κλεώπας αλλά και οι πρώτοι μαθητές των Αποστόλων, που κήρυξαν και αυτοί το Ευαγγέλιο, όπως ο απόστολος Τίτος, ο απόστολος Τιμόθεος, ο απόστολος Σίλας κ.α.
Στην ίδια κατηγορία έχουμε τους τέσσερις Ευαγγελιστές, που έγραψαν τα ισάριθμα κανονικά ευαγγέλια, και οι Ισαπόστολοι, οι Άγιοι δηλαδή που δεν ήταν μεν Απόστολοι αλλά πρόσφεραν τόσες μεγάλες υπηρεσίες στον Χριστιανισμό, που από ευγνωμοσύνη αναγνωρίστηκαν από την Εκκλησία ισάξιοι με τους Αποστόλους, όπως ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του η Αγία Ελένη, η Αγία Φωτεινή, η Αγία Σαμαρείτιδα, η Αγία Όλγα των Ρώσων κ.α.

undefined
Μάρτυρες είναι οι πιστοί εκείνοι χριστιανοί, οι οποίοι -από τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο μέχρι και τους σύγχρονούς μας νεομάρτυρες- προτίμησαν τον θάνατο, και τον πιο φρικτό ακόμη, αρκεί να μην αρνηθούν τον Χριστό και προδώσουν την πίστη Εκείνου, που πρώτος μαρτύρησε για την Σωτηρία όλων μας.
Σ’ αυτούς υπάγονται και οι Ιερομάρτυρες, οι κληρικοί δηλαδή μάρτυρες όπως ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Άγιος Βλάσσιος, ο Άγιος Ερμόλαος κ.α., οι Οσιομάρτυρες , οι μοναχοί δηλαδή μάρτυρες, όπως ο Άγιος Νίκων και η Αγία Ευγενία, οι Μεγαλομάρτυρες, οι οποίοι πριν πεθάνουν υπέφεραν τα πιο φρικτά βασανιστήρια, πιεζόμενοι να ξαναγυρίσουν στην ειδωλολατρία, όπως είναι ο ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Δημήτριος, οι Άγιοι Θεόδωροι κ.α., οι Παρθενομάρτυρες, οι γυναίκες Παρθένοι που μαρτύρησαν για τον Χριστό, όπως η Αγία Βαρβάρα, η Αγία Αικατερίνη κ.α., οι Οσιοπαρθενομάρτυρες οι μοναχές δηλαδή μάρτυρες, όπως η Αγία Παρασκευή και τέλος οι Νεομάρτυρες, οι σύγχρονοί μας δηλαδή μάρτυρες που βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν από τους Τούρκους, γιατί αρνήθηκαν να αλλάξουν την πίστη τους (κάπου αναφέρει ο Φώτης Κόντογλου ότι οι Νεομάρτυρες εκτιμώνται περί τους 35.000!) όπως ο Άγιος Νεομάρτυρας Γεώργιος εξ Ιωαννίνων, ο Άγιος Νεομάρτυρας Θεόδωρος ο Βυζάντιος, ο Άγιος Νεομάρτυρας Γεώργιος ο Χιοπολίτης κ.α.

Ομολογητές: Λέγονται οι χριστιανοί, οι οποίοι στην εποχή των διωγμών σύρθηκαν στα ειδωλολατρικά δικαστήρια, ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό, τους υπέβαλαν σε μαρτύρια για να Τον αρνηθούν, αλλά (για τον έναν ή τον άλλον λόγο) δεν θανατώθηκαν, όπως οι μάρτυρες, π.χ. ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ο Άγιος Χαρίτων ο Ομολογητής κ.α.

Όσιοι: Λέγονται οι μοναχοί και Οσίες μοναχές που έζησαν υποδειγματική μοναχική ζωή και δεν πρόσφεραν το αίμα τους αλλά θυσίασαν την ζωή τους και με καθημερινό «μαρτύριο της συνειδήσεως» κέρδισαν τον ουρανό, π.χ. ο Μέγας Αντώνιος, ο Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας, ο Άγιος Αθανάσιος ο εν τω Άθω, η Αγία Ευφροσύνη κ.α.

Ιεράρχες και Διδάσκαλοι: Λέγονται οι μεγάλοι εκείνοι επίσκοποι, οι οποίοι με αγιότητα και φρόνηση ποίμαιναν τον λαό του Θεού και δίδαξαν γραπτά ή προφορικά τον Λόγο της αληθείας, όπως οι τρεις Ιεράρχες, ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος και Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Μέγας Αθανάσιος κ.α.

Πατέρες: Λέγονται –κυριολεκτικά- οι κληρικοί που διακρίθηκαν για την αγιότητα του βίου τους και την ορθή τους διδασκαλία, την οποία και διατύπωσαν στα σοφά τους συγγράμματα, αλλά και γενικά όλοι οι άγιοι κληρικοί και μοναχοί.

Βασικό βοήθημα άντλησης απάντησης: "Απαντήσεις εις Λειτουργικάς Απορίας", του μακαριστού Ι.Μ.Φουντούλη
http://orthodox-answers.blogspot.com
http://xaraseuaggelia.blogspot.com/2011/06/blog-post_20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible