Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

«Θερμό πράγμα είναι της αγάπης η φύσις. Πως μπορώ να αγαπώ τον Θεό, τον οποίο δεν βλέπω;» (Αγ. Ιωάν. Χρυσοστόμου)


Τέτοια είναι ή συνήθεια των ερωτευμένων, να μη κρατούν κρυφα τον ερωτά τους, αλλά να τον εκδηλώνουν στον πλησίον τους και να λένε ότι τους αγαπάνε. Διότι κάποιο θερμό πραγμα είναι η φύσις της αγάπης και ή ψυχη δεν είναι δυνατό να την κρατήση σε κατάστασι σιωπής. Γι’ αύτο και ό Παύλος έκδηλώνοντας την αγάπη του έλεγε προς τους Κορινθίους. «Σας μιλάμε ελεύθερα, Κορίνθιοι» (Β’ Κορ. 6,11), δηλαδή, δεν μπορώ να κρατω την αγάπη μου σιωπηλή και μυστική, άλλα συνέχεια σας θυμάμαι και παντού, όπου πηγαίνω, σας εχω στην σκέψι μου και στην γλωσσά μου.


Έτσι και ό μακάριος αύτός, ό Δαβίδ, με το να αγαπά τον Θεό και να καίγεται άπο την αγάπη αύτή, δεν ανέχεται να σιωπα, αλλα άλλοτε μεν λέγει: «’Όπως το ελάφι αποζητάει τα τρεχούμενα νερά, ετσι ή ψυχή μου σε αποζητά, ω Θεέ μου» (Ψαλμ, 41,2) αλλοτε δε λέγει: «Θεέ μου, Θεέ μου, σε αποζητα ή ψυχή μου απο τα χαράματα. Σε αποζητα ή ψυχή μου σα να είναι γη έρημη, στεγνή και άνυδρη» (πρβλ. Ψαλμ. 62,1).
Έτσι κάποιος άλλος ερμηνευτής είπε: ‘Επειδή ό Δαβϊδ δεν μπόρεσε με λόγια να παραστήση την υπερβολικη αγάπη και τον θείο έρωτα, ζητεί να βρει παρομοιώσεις, ώστε έστω και με αυτές να μάς δείξη την προς τον Θεό αγάπη και να μάς κάνη κοινωνούς και μετόχους της αγάπης του. ‘Ας πειθαρχούμε, λοιπόν, στα διδάγματά του και ας μάθουμε με αύτο τον τρόπο να αγαπάμε τον Θεό.
Άς μη με ρωτήση κανείς· και πώς μπορώ να αγαπώ τον Θεό, τον όποίο δεν βλέπω; Και όμως πολλούς αγαπάμε τους όποίους δεν βλέπομε, όπως εκείνους που βρίσκονται σε μάκρυνες χώρες, τους φίλους μας, τα παιδιά μας, τους γονείς μας η τους συγγενείς μας και τους οικείους μας. Και ό χωρισμός αύτος άπο τους ξενητεμένους μας, που δεν τους βλέπουμε, όχι μόνο δεν σταματά την αγάπη μας προς αύτούς, αλλ’ ακριβώς αύτο περισσότερο ανάβει την αγάπη και αύξάνει τον πόθο μας.
Γι’ αύτο και ό Παύλος Όταν όμιλή για τον Μωυσή, λέγει, ότι αφού εγκατέλειψε θησαυρούς και πλούτο και βασιλική δόξα
και κάθε άλλη λαμπρότητα στην Αίγυπτο, προτίμησε να υποφέρη με τους συμπατριώτες του Ίουδαίους (Έβρ. 11,25-27). Στην
συνέχεια, επειδή ήθελε να μάς δείξη την αιτία της προτιμήσεως αυτής του Μωυσή, ότι δηλαδή όλα αυτά τα έκαμ νε για τον Θεό,
πρόσθεσε: «Έδειξε καρτερία σαν να έβλεπε τον αόρατο Θεό» (Έβρ. 11,27). Δεν βλέπεις τον Θεό, αλλα βλέπεις τα δημιουργήματά του, βλέπεις τα εργα του, τον ουρανό, την γη, την θάλασσα.
Έκείνος που αγαπά, έστω και αν δη κάποιο αντικείμενο του αγαπητού του προσώπου, έστω υπόδημα, έστω ιμάτιο η ότι
δήποτε άλλο, αισθάνεται μέσα του να αύξάνη ή φλόγα της αγάπης του προς το αγαπώμενο πρόσωπο. Δεν βλέπεις τον Θεό, βλέπεις όμως τους υπηρέτες του, τους φίλους του, τους άγιους ανδρας, εκείνους που απέκτησαν παρρησία στον Θεό.
Ύπηρέτησε, λοιπόν, και δείξε αγάπη προς εκείνους και θα ικανοποιηθεί άφάνταστα ό πόθος σου να βλέπης τον Θεό. Διότι
και μεταξυ των ανθρώπων συμβαίνει και αυτό: Δεν αγαπάμε μόνο τους φίλους μας, αλλα συνηθίζουμε να αγαπάμε και εκείνους τους άλλους, που και οι,φίλοι μας αγαπούν.
Και έαν πή κάποιος άπο τους φίλους μας, ότι τον αγαπά, και αν εκείνος ό τρίτος ευεργετηθή, εγώ νομίζω ότι αύτος ό ίδιος
φίλος μας απολαμβάνει την ευεργεσία· τότε κάνομε τα πάντα και ενεργούμε σαν να βλέπουμε στο πρόσωπο εκείνου αύτον που αγαπάμε και δείχνουμε κάθε φροντίδα για να τον εξυπηρετήσουμε. ΕΙναι δυνατό να εφαρμοσθή αύτο και στην περίπτωσι
του Χριστού τώρα. Είπε ό Χριστός, Ότι αγαπώ τους πτωχούς, και εαν αυτοί ευεργετούνται, είναι σαν να ευεργετούμαι εγώ και
εγώό Ίδιος θα αποδώσω την αμοιβή.
‘Ας κάνουμε τα πάντα, λοιπόν, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους φτωχούς, μάλλον ας δώσουμε όλα τα αγαθά μας στους φτωχούς με την πεποίθηση, ότι με αύτα τρέφομε τον Κύριο: «Ό,τι κάνατε σ’ έναν από αυτούς τους ασήμαντους άδελφούς μου, το κάνατε σ’ εμένα» (Ματθ. 25,36). Και πολλές αλλες εύκαιρίες μάς έδωσε, ώστε να ικανοποιούμε τον πόθο μας και την αγάπη μας προς τον Θεό και Κύριο.
Από το βιβλίο: Χρυσοστομικός Άμβων Α’  “ ΠΙΣΤΙΣ – ΕΛΠΙΣ – ΑΓΑΠΗ”
http://foschristou.wordpress.com/2011/04/12/%C2%AB%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C-%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CF%80%CE%B7%CF%82-%CE%B7-%CF%86%CF%8D%CF%83%CE%B9%CF%82/#more-2594

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible