Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Νοσηλευτική δεοντολογία.Σχέσεις νοσηλευτή μέ τούς ἀσθενεῖς.δ' μέρος


ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΝΩ: Η Αγία Φοίβη εις Κεχριές της Κορίνθου, η διακόνισσα του Αποστόλου Παύλου και προστάτης των νοσοκόμων που γιορτάζει στις 3 Σεπτεμβρίου.
 
Δεῖτε ἐδῶ:γ' μέρος
 

Α. ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ


Να βάζει τα συμφέροντα του ασθενούς πάνω από τα δικά του και να έχει πνεύμα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας (η αγάπη ου ζητεί τα εαυτής) γιατί «όταν ο γιατρός σκέφτεται το δικό του συμφέρον, και όχι του ασθενούς του τότε παύει να είναι γιατρός17». Το ίδιο ισχύει και για τον νοσηλευτή. Με την παραβολή του καλού Σαμαρείτη ο Χριστός μας δίνει να το καταλάβουμε αυτό. Ο Σαμαρείτης άφησε το συμφέρον του, τον δρόμο του, τον ταξίδι του και την δουλειά του για να προστατέψει και να περιθάλψει τον αδύναμο και ανυπεράσπιστο αδελφό που συνάντησε τυχαία. Δεν λυπήθηκε ούτε γκρίνιαξε για τον χρόνο που έχασε και τα χρήματα που έδωσε για αυτόν (Λουκά κεφ.Ι΄ στχ 25-37).
Η νοσηλευτική ιστορία περιλαμβάνει πλούτο αφοσιώσεως, αυτοθυσίας και ολοψύχου προσφοράς χάριν του πάσχοντος..18 Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα «είναι η Αδελφή που φεύγει για το Μέτωπο με την στολή εκστρατείας. Θα πολεμήσει και αυτή ψηλά στο μέτωπο στα χιόνια στο ορεινό χειρουργείο στο βομβαρδιζόμενο νοσοκομείο στην παραμεθόριο..με τον πόνο , με την φρίκη του ακρωτηριασμού, με το φιλί του θανάτου.. Ποιος θα μετρήσει ποτέ τα βήματα της στοργής και της αυτοθυσίας πάνω στα χιονισμένα τα βουνά, μέσα στους ατέλειωτους διαδρόμους των νοσοκομείων.. τις αμέτρητες κινήσεις βοηθείας της Ελληνίδας Αδελφής του ’40. Ποιος θα τους πλέξει το στεφάνι που τις αξίζει; Η κάθε μια από αυτές αξίζει όσο και η ιδέα για την πατρίδα.19»Υπάρχουν και πλήθος άλλα παραδείγματα Αγίων γιατρών και νοσηλευτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοθυσίας είναι του Άγιου Λουκά, γιατρού χειρούργου και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, ο οποίος «εργαζόταν την ημέρα, το βράδυ, τη νύχτα. Ασταμάτητα.» «Τον καλούσαν συχνά τις νύχτες στο νοσοκομείο. Ετοιμαζόταν σιωπηλά και έφευγε.
 
 ( στην φωτογραφία πάνω ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός και χειρούργος, με προσωπικό του νοσοκομείου) 
 Δεν εκνευριζόταν ποτέ αν τον καλούσαν»20. Η νοσοκόμα Florence Nightingale γύριζε τις νύχτες και ακόμη και τις μεταμεσονύχτιες ώρες κρατώντας μια λάμπα στο χέρι, περπατούσε ανάμεσα στους διαδρόμους προκειμένου να παρακολουθήσει την πορεία των ασθενών της και να τους παρηγορήσει, αν χρειαζόταν. Απέκτησε έτσι το όνομα «η κυρία με τη λάμπα».Η ίδια περνούσε πολλές ώρες μέσα στους θαλάμους, μέρα και νύχτα, και δεν υπήρχε σχεδόν κανένας στρατιώτης που να μην τον είχε περιποιηθεί προσωπικά. Ήταν υπεύθυνη για την περίθαλψη πέντε χιλιάδων τραυματιών21 ταυτόχρονα. Και οι δύο τους είχαν πάει ως εθελοντές σε περιόδους πολέμου. Δεν λογάριαζαν την ζωή τους. Δεν σκεφτόντουσαν τον ύπνο και την ξεκούρασή τους. Δεν είχαν νύχτα και μέρα. Έβαλαν το συμφέρον του αδελφού πάνω από το δικό τους σύμφωνα με την επιταγή του Αποστόλου Παύλου(Α Κορ. 10, 24). Γι’ αυτό δεν είναι σωστό να αποφεύγει ο νοσηλευτής κάποιες πράξεις νοσηλευτικής φροντίδας που κρίνει ότι τον κουράζουν ή τον δυσκολεύουν (όπως π.χ. αλλαγή πάνας και καθαρισμός κλινήρους ασθενή) και να τις αφήνει για την άλλη βάρδια ή για άλλους συναδέλφους. Ή να λέει πονάει η μέση μου, πονάει το πόδι μου κ.τ.λ. και να μην βοηθά τον ασθενή που δεν μπορεί και θέλει π.χ. να αλλάξει θέση, να σηκωθεί κ.τ.λ. Επίσης είναι απαράδεκτο να κατσουφιάζει επειδή έχει νυχτερινή βάρδια και εφημερία και να μιλάει γι’ αυτό σαν να πρόκειται να δουλέψει στα κάτεργα. Τότε ας γινότανε καθηγητής ατσαλάκωτος να κάθεται στα γραφεία και όχι νοσηλευτής. Πρέπει λοιπόν να είναι άγρυπνος φύλακας άγγελος των ασθενών ανά πάσα στιγμή που θα βρίσκεται στην βάρδια του και κυριολεκτικά να έχει χάρισμα αγρυπνίας ή τουλάχιστον να παρουσιάζει αϋπνίες (οι καφέδες με μέτρο). «Νύχτα κα ιημέρα το μάτι του συνετού ανθρώπου δεν βρίσκει ύπνο» (Εκκλησιαστής Η΄ 16). Αν δεν μπορεί να βοηθήσει μόνος του ας φωνάξει και κάποιον άλλο νοσηλευτή να τα κάνουνε μαζί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοθυσίας συνέβη και στην εποχή μας όπου μια νοσοκόμα, νύφη άφησε σύξυλο τον γαμβρό για να σώσει μια ανθρώπινη ζωή και συγκεκριμένα μια 55χρονη γυναίκα που πνιγόταν ενώ το ζευγάρι φωτογραφιζόταν στην αποβάθρα πριν το γαμήλιο τραπέζι. Η νύφη χωρίς δεύτερη κουβέντα και ως εκπαιδευμένη νοσοκόμα που ήταν αποφάσισε να βουτήξει στο νερό. Μάλιστα κατάφερε να επαναφέρει τις αισθήσεις του θύματος πριν ακόμη φτάσει το ασθενοφόρο.22Αυτή η νοσοκόμα δεν λογάριασε ούτε τον αγαπημένο της, ούτε το νυφικό, ούτε το χτένισμα, την συνέχεια της φωτογράφησης και τον κόσμο.


17. ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΣΕΛ .311.
18. ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΑΙ, Δρος Αφροδίτης Χρ. Ραγιά, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ «ΕΥΝΙΚΗ», ΑΘΗΝΑΙ 1978, ΣΕΛ.23.
19.ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗ», ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ, ΤΕΥΧΟΣ 495, ΕΤΟΣ 1992, ΣΕΛ.439.
20. «ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου Αντωνόπουλου, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΡΙΤΑΣ, ΣΕΛ. 56-57.
21. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Florence Nightingale ΣΤΟ INTERNET.
22. ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:Star news. gr.

συνεχίζεται...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΑΝ ΑΥΤΟΥΣΙΑ Η΄ ΣΧΕΔΟΝ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΜΩΒ ΓΡΑΜΜΑΤΑ


Πηγή:Τό λάβαμε μέσω ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible