Σελίδες

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ

ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ





ΟΔΗΓΙΕΣ: ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

Δίπλα από το όνομα Κύριος Ιησούς Χριστός που υπάρχει ένα μικρό βελάκι , πατάμε εκεί και μας βγάζει διάφορες επιλογές από τις οποίες πατάμε το Download .
Και γίνεται η εκκίνηση να κατέβουν όλες οι ομιλίες.

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Βιβλικό-Πατερική προσέγγιση τῶν ἐννοιῶν: Σατανάς-Κόλαση, Παράδεισος-Ἀνάσταση τοῦ Μιχαήλ Γ. Χούλη

 Βιβλικό-Πατερική προσέγγιση των εννοιών: Σατανάς-Κόλαση, Παράδεισος-Ανάσταση

Του Μιχαήλ Γ. Χούλη, Θεολόγου

Ο Σατανάς, που στην Αγία Γραφή ονομάζεται και Αντίχριστος, Δράκοντας, Βεελζεβούλ, Εωσφόρος, Λεβιάθαν κ.ά., υπήρξε καλό λίαν δημιούργημα του Θεού. Κάνοντας όμως κακή χρήση του αυτεξουσίου του, κινούμενος δε από άκρατο εγωισμό και φιλαυτία, όπως οι Πατέρες της Εκκλησίας εξηγούν, κατάντησε, ως ευρισκόμενος άλλωστε μακριά από το Θεό που είναι το όντως Φως και στερούμενος τη χάρη Του, να γίνει μαύρη και σκοτεινή αντίθεη δύναμη. “Ζωή είναι ο Θεός, και αλλοτρίωση ή θάνατος είναι η απομάκρυνση από τις φωτοδοτικές θείες ενέργειες. Σε τούτο το σημείο αγγίζουμε το μυστήριο του Σατανά και της λεγεώνας των δαιμόνων” (βλ. Ν. Ματσούκα, ‘ο Σατανάς’, εκδ. Πουρναρά, 1999).
«Δουλειά» του είναι έκτοτε να διαβάλει (εξ ου και ‘διάβολος’) και συκοφαντεί το Θεό στους ανθρώπους, τους ανθρώπους στο Θεό, αλλά και τους ανθρώπους μεταξύ τους, επιδιώκοντας, ως κακόβουλος και πανούργος, την εξόντωση του ανθρωπίνου γένους (βλ. λήμμα ‘Σατανάς’ στο ‘Οι Θρησκείες’, Εκδοτικής Αθηνών, Αθ. 1992).

Μοναχός π. Φανούριος. Ἐρημίτης τῆς Καψάλας. Ρουμάνοι Ἁγιορεῖτες μοναχοί

Μοναχός π. Φανούριος. Ἐρημίτης τῆς Καψάλας


Ἡ ἔρημος τῆς Καψάλας, εἶναι μία ἀπό τίς ἡσυχαστικώτερες περιοχές τοῦ ῾Αγίου ῎Ορους. Ἐκεῖ μπορεῖ νά βρῆ κανείς ἀληθινούς ἐραστές τῆς νοερᾶς προσευχῆς, ἀφανεῖς καί ταπεινούς ἥρωες τῆς ἐν Χριστῷ ἀγγελικῆς πολιτείας.
῾Ο Γέρο Φανούριος, εἶναι ἕνας ἀπό τούς ἁγιωτέρους κατοίκους τῆς Καψάλας. Ρουμᾶνος στήν καταγωγή, ἦλθε ἀπό τά νειᾶτα του στό Περιβόλι τῆς Παναγίας μας, καί ἀφιερώθηκε στό ἔργο τῆς καθάρσεως καί τῆς δοξολογίας τοῦ Θεοῦ.
῎Αλλοτε ἔμενε στό Κελλίον «῞Αγ. Βασίλειος» καί ἄλλοτε στόν «῞Οσιο Θεόφιλο τόν Μυροβλήτη».
Στό σπίτι αὐτό ἔζησε καί ἁγίασε τόν 17ον αἰῶνα, ὁ ὅσιος Θεόφιλος, τοῦ ὁποίου τό σῶμα παραμένει ἀκόμα στόν τάφο. Κατά διαστήματα ἐξέρχεται μία ὡραία εὐωδία ἀπό τόν τάφο του, καί οὐδείς τολμᾶ νά ἀνακομίση τόν ῞Αγιο, διότι δέν τό ἐπιτρέπει ὁ ἴδιος ὁ Ἅγιος.

῾Ο ἐν Χριστῷ ἀδελφός καί φίλος μου  π. Δ. μοῦ διηγήθηκε τά ἑξῆς γι᾿ αὐτόν τόν Ἀσκητή:

DREAM CONTROL:Τεχνική ἐλέγχου τῶν ὀνείρων

D R E A M     C O N T R O L :
ΤΕΧΝΙΚΗ  ΕΛΕΓΧΟΥ  ΤΩΝ  ΟΝΕΙΡΩΝ
“Συνειδητό”  ή  “Διαυγές”  Όνειρο
( lucid  dream )
Κώστας Ναυπλιώτης
 Σε διαφήμιση γνωστής μάρκας ηλεκτρονικών διαβάζουμε:
«Αν υποφέρετε από συχνούς εφιάλτες και ανήσυχο ύπνο ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τη νέα εφαρμογή Dream: On για iPhone, που σύμφωνα με το δημιουργό της, καθηγητή Richard Wiseman, έχει τη μοναδική ικανότητα  να ελέγχει τα όνειρα μας! Για να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή, πρέπει αρχικά να θέσετε το ξυπνητήρι (ώρα και τόνο) σας όπως και το θέμα (soundscape) του τι θέλετε να ονειρευτείτε. Στη συνέχεια τοποθετείτε προσεκτικά το τηλέφωνο σας στην άκρη του κρεβατιού με την οθόνη να κοιτά προς τα κάτω. Από τη στιγμή αυτή το Dream:On παρακολουθεί τις κινήσεις σας όσο κοιμάστε και τη στιγμή που θεωρεί ότι ξεκινάτε να ονειρεύεστε παίζει το soundscape της επιλογής σας…»1
Η εφαρμογή αυτή δεν είναι η μόνη καθώς πολλές εταιρείες έτρεξαν να προλάβουν τον συναγωνισμό του καλύτερου λογισμικού για έλεγχο ονείρων. Η εφαρμογή DreamZ εγγυάται και αυτή τον έλεγχο των ονείρων σας.
Τι είναι το συνειδητό ή «διαυγές όνειρο»;

Ὁ βαψομάλλης καί τό περιφέρον ψέμμα

Ο ΒΑΨΟΜΑΛΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝ ΨΕΜΜΑ
  ΑΠΟ ΤΙΣ αρχαιότερες τεχνικές εργασίες που ανακάλυψε ο άνθρωπος, ταυτόχρονα και με την φωτιά είναι και η Χέννα η οποία καλά κρατεί ακόμη και σήμερα .
Έτσι βλέπεις να έγινε μόδα ακόμη και στους περισσότερους άνδρες,νέους και γέρους , ακόμη και στους  «ευ(β)λαβείς» να βάφουν ασυστόλως και ανενδοιάστως τα άσπρα μαλλιά τους σε όλες τις αποχρώσεις, σε μία πανδαισία χρωμάτων, από ανοιχτό λουλακί , βαθύ μαύρο, έως το βαθύ κομοδινί, ακόμη και με ανταύγειες, περιφέροντας έτσι ένα  κραυγαλέο ψέμα στο κεφάλι τους και ξεχνώντας τον λόγο Του Θεού που λέει : «δξα δ πρεσβυτρων πολια.»(Παρ.κ΄-29)
 Και για να θυμηθούμε και λίγο από την ιστορία  :

Τό ἀσυμβίβαστο τῶν "ἐνεργειακῶν θεραπειῶν"

-Κανείς πια τουλάχιστον στον χώρο της Ελλάδας, δεν μπορεί να πει, εγώ ξέρεις ακολουθώ μια μορφή «ενεργειακής θεραπείας», διότι αυτό είναι μια δαιμονιώδης ενέργεια! –Αν λειτουργείσαι, μεταλαμβάνεις και αγαπάς τον Χριστό, θα πάψεις να είσαι γιατρός εναλλακτικών «ενεργειακών θεραπειών»! Τέρμα! Είναι ασυμβίβαστο πια με την Ορθόδοξη πίστη! -Δεν υπάρχει κάποια άλλη ενέργεια! Μόνο η παρουσία του Θεού, που είναι η Χάρις του Αγίου Πνεύματος, των ακτίστων Αυτού ενεργειών, που ενεργοποιεί τα πάντα στη ζωή μας!http://www.floga.gr/08/06/04/080604004.asp
 

Ἡ προσευχή μέ τό ὄνομα τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, μέρος δ

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
μέρος δ΄
Στόν πνευματικό ἀγῶνα, κατά τούς Πατέρες, θά δώσουμε:
  • Στό σῶμα τόν κάματο, μέ τίς κατά δύναμιν στρωτές μετάνοιες, τήν ὀρθοστασία, τά σταυρωτά κομποσχοίνια, τόν πρόθυμο χειρωνακτικό κόπο μαζί μέ τήν Εὐχή, γιά νά περιορίσουμε, ὅσο τό δυνατόν περισσότερο, τό αἴσθημα τῆς σωματικῆς ἀναπαύσεως. Αὐτά ἰσχύουν γι᾿ αὐτούς πού ἔχουν ὑγεία. Οἱ μεγάλοι στήν ἡλικία, οἱ ἀσθενεῖς, οἱ ἀνήμποροι, θά δώσουν λίγα, ὅσα μποροῦν, ἀλλά μέ τόν νοῦ καθαρό καί τήν καρδιά γεμάτη πίστι καί ἀγάπη.
  • Στήν ὅρασι θά δώσουμε τήν ἀγρυπνία, τήν μελέτη τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί ἰδιαιτέρως τῆς Καινῆς Διαθήκης καί τοῦ Ψαλτηρίου.
  • Στήν ἀκοή θά δώσουμε τήν ἀκρόασι τοῦ θείου λόγου καί τῆς ἱερᾶς ψαλμωδίας.

Ἀρχιμ. Ἰωήλ Κωνστάνταρος, Τό βλέμμα τοῦ Θεοῦ (B΄)

Έλληνες φιλόσοφοι στη Μονή Φιλανθρωπινών
στο Νησί της λίμνης των Ιωαννίνων

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (Β')
«καθεύδοντες διατελοίτε αν...»
Γράφει ο Αρχ. Ιωήλ Κωνστάνταρος,
Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Δρ. Πωγ. &Κονίτσης
e-mail: ioil.konitsa@gmail.com
Εάν ποθούμε να βλέπουμε το φως για να χαιρόμαστε και όχι να κρύβουμε το πρόσωπο, ας ακούσουμε το «.Φύλαξον εμάς εντολάς, και βιώσεις, τους δε εμούς λόγους ώσπερ κόρας ομμάτων..»[1]. Κοίταξε να τηρείς τις εντολές μου και θα ζήσεις. Τη διδαχή μου να φυλάς καθώς την κόρη των ματιών σου.
Κάποτε, μια φλογερή καρδιά που είχε αγαπηθεί και αγαπήσει το Θεό όσο ελάχιστοι, που είχε καταδιώξει και υποτάξει τόσους και τόσους εχθρούς του λαού του, δεν πρόσεξε. Δεν πρόσεξε κάτι το ελάχιστο, ένα απλό του βλέμμα... Τι πιο ασήμαντο από αυτό.
Και το αποτέλεσμα; «Ανέβη θάνατος διά των θυρίδων»[2]. Ο ένδοξος λοιπόν εκείνος Προφητάναξ (τον οποίον θα τον συναντήσουμε κι άλλες φορές στην πορεία μας προς το «βλέμμα του Θεού»), έπεσε στο διπλό αμάρτημα του φόνου και της μοιχείας.

Ὁσίου Συμεών τοῦ διά Χριστοῦ Σαλοῦ, Εὐχή διά τήν αὐτοῦ μητέρα

ΟΣΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ
ΤΟΥ ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΑΛΟΥ
ΕΥΧΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΥ ΜΗΤΕΡΑ

Θεέ μου, Σὺ ποὺ δέχτηκες τὴν θυσία τοῦ Ἀβραάμ, ποὺ εἶδες μὲ συμπάθεια τὴν ὁλοκαύτωση τὸν Ἰεφθάε, ποὺ δὲν περιφρόνησες τὰ δῶρα τοῦ Ἄβελ, ποὺ γιὰ χάρη τοῦ Σαμουὴλ τοῦ (ἀγαπητοῦ) παιδιοῦ Σου ἀνέδειξες τὴν Ἄννα προφήτιδα. Αὐτὸς Κύριέ μου, Κύριε, γιὰ χάρη ἐμοῦ τοῦ δούλου Σου, δέξου τὴν ψυχὴ τῆς καλῆς μου μάνας.
Λάβε ὑπόψη Σου, Κύριε, τοὺς κόπους καὶ τοὺς μόχθους ποὺ κοπίασε γιὰ μένα. Θυμήσου, Κύριε, τοὺς στεναγμοὺς καὶ τὰ δάκρυα, ποὺ ἔχυσε, ὅταν ἔφυγα ἀπὸ τὰ χέρια της πρὸς Ἐσένα.

Ἁγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς. "Τό πονηρό πνεῦμα"

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ." ΤΟ ΠΟΝΗΡΟ ΠΝΕΥΜΑ"

Το σημερινό ευαγγέλιο μάς περιγράφει ένα παράδειγμα από αμέτρητα άλλα. Μας λέει πώς ο Κύριος, με την αγάπη Του για τον άνθρωπο, αποκάλυψε για μια ακόμα φορά τη δύναμη του καλού πάνω στο κακό, πώς προσπάθησε να εμπεδώσει την πίστη στο καλό ως παντοδύναμη και νικηφόρα.
«Και αποκριθείς εις εκ του oχλου είπε διδάσκαλε, ήνεγκα τον υιόν μου προς σε, έχοντα πνεύμα αλαλον. Και όπου αν αυτόν καταλάβω, ρήσει αυτόν και αφρίζει... και πολλάκις αυτόν και εις πυρ έβαλε και εις ύδατα, ίνα απολέση αυτόν» (βλ. Μάρκ. θ'17-29 και Λουκ. θ'37-42). Το γεγονός αυτό κατέγραψαν κι οι δύο ευαγγελιστές. Ο καθένας τους προσθέτει κάποιες λεπτομέρειες για την αρρώστια του παιδιού. Ήταν ο μονογενής υιός του πατέρα του και κατεχόταν από πνεύμα άλαλον. Όταν το πονηρό πνεύμα έμπαινε μέσα του, το συγκλόνιζε το παιδί, το τάραζε, το έκανε να βγάζει αφρούς από το στόμα του, να τρίζει τα δόντια του και στο τέλος να μένει ξερό και αναίσθητο.

Τα βέλη του πονηρού την ιδία στιγμή στόχευαν προς τρεις κατευθύνσεις:

Γέρων Φιλάρετος γιά τήν παρουσία τοῦ διαβόλου κατά τήν διάρκεια τοῦ ὕπνου


Έλεγε ο ερημίτης Γέρων Φιλάρετος:
«Ο διάβολος παρουσιάζει όνειρα και φαντασίες στη διάρκεια του ύπνου. Με τη χάρη του Θεού μπορώ να ελέγχω τις εικόνες και τις πονηρές ενέργειες του και να τις διώχνω με τη μονολόγιστη ευχή, το “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με”. Με αυτό τον τρόπο ο εχθρός αποκαλύπτεται πώς ενεργεί, σκοτεινά, στο σκοτάδι της νύκτας».
Η πνευματική κατάσταση του Γέροντα είναι εμπειρία όλων των Αγίων, που την εκφράζει παραστατικά το Άσμα Ασμάτων: «Εγώ καθεύδω και η και καρδία μου αγρυπνεί».
Επιμέλεια δημοσίευσης:Γιώτα Παμπάλου
 Πηγή: oiaggeloitoufwtos.blogspot.gr
 http://www.diakonima.gr

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

1.Μπορεῖτε νά δεῖτε τίς προηγούμενες δημοσιεύσεις τοῦ ἱστολογίου μας πατώντας τό: Παλαιότερες ἀναρτήσεις (δεῖτε δεξιά)

2.Καλλίτερη θέαση τοῦ ἱστολογίου μέ τό Mozilla.

3.Ἐπιτρέπεται ἡ ἀναδημοσίευση τῶν ἀναρτήσεων μέ τήν προϋπόθεση ἀναγραφῆς τῆς πηγῆς

4.Ἐπικοινωνία:
Kyria.theotokos@gmail.com .
Γιά ἐνημέρωση μέσῳ ἠλεκτρονικοῦ ταχυδρομείου στεῖλτε μας τό e- mail σας στό
Kyria.theotokos@gmail.com .
Home of the Greek Bible